AJANDA
İŞ GÜVENCESİ VE İŞE İADE DAVASI

İşe iade davası, iş güvencesi hükümlerine tabi olan işçiler tarafından açılabilen bir davadır. İş güvencesi ise; 4857 Sayılı İş Kanunu 18. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre en az 6 aylık kıdemi bulunan belirsiz süreli iş akdi olan işçi, en az 30 işçinin çalıştığı yerden işvereni tarafından geçerli bir sebeple işine son verilirse bu işçi iş güvencesi kapsamındadır ve işe iade davası açabilmektedir.

6 aylık kıdem belirlenirken işverenin aynı iş kolunda yer alan işyerlerindeki işçi sayısı kıdem hesabında dikkate alınır, aynı şekilde 30 işçinin hesaplanması da bu işyerleri toplanarak hesaplanır.

İşe iade davasını kazanan işçi, 10 iş günü içerisinde işverene işe başlamak için başvurmak zorundadır. İşveren de 1 ay içinde işçiyi işe başlatmaz ise; en az 4 en fazla 8 aylık ücretini tazminat olarak ödemek zorundadır.

Son dönem Yargıtay kararlarında işe iade tazminatı belirlenirken şöyle bir kıstas alınmaktadır. Buna göre;  6 ay ile 5 yıl arası kıdeme sahip işçi; 4 ay, 5 yıl ile 15 yıl kıdeme sahip olan işçi; 5 ay, 15 yıl ve üzeri kıdeme sahip olan işçi ise; 6 ay ile 8 ay arası ücreti kadar tazminat alması almalıdır sonucu çıkmaktadır. Ancak bu gösterge çizelgesi sübjektif karakterli bir hukuk dalı için kesinkes geçerli olmayabilir.

Son olarak bir notu da belirtmek gerekir, işe iade tazminatı ile ilgili bir işçilik alacağının takibe konulması ve buna ilişkin açılacak itirazın iptali davası da iş mahkemesinde görülür. İhtilaflı ve tartışmalı olan nokta ise; haksız icra talepleri karşısında hükmedilen icra inkâr tazminatına burada hükmedilip hükmedilemeyeceğidir. Yargıtay kararlarına göre; 4 ay boşta geçen süreye ilişkin hükmedilen en az 4 aylık ücret belirlenebilir olduğundan icra inkâr tazminatına da hükmedilmesinin gerekli olduğu yönündedir.



cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry