AJANDA
MOBBING NEDİR, NE DEĞİLDİR? - 1

Mobbing Nedir, Unsurları Nelerdir?

Mobbing: İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, karşısındakini pasifize etme, işten soğutma, iş yaptırmama veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar toplamıdır. Mobbing’i, aynı düzey ve seviyedeki kişiler de birbirlerine karşı yapabildiği gibi, özellikle; hiyerarşik gruplarda ve güçlü-güçsüz ayrımının açıkça yapılabildiği işyerlerinde çok sık görülmektedir.

Dünyada kullanımlarına göre Mobbing, Zorbalık, Duygusal Taciz, Kurban Etme, Gözdağı Verme, Sözlü Taciz, Yatay Şiddet, Dikey Şiddet, Psikolojik Taciz, Psikolojik Şiddet, Psikolojik Terör gibi farklı isimlendirilmektedir. Türkçe’de de TDK deyişiyle Bezdiri, Yıldırkaçır veya Yıldırma anlamları vardır, Türk Hukukunda da “Psikolojik Taciz” genel bir kullanım olarak yerini almıştır.

Terminoloji ne olursa olsun sonuç; tüm insanların yaşamlarının devamını sağlayan ve hayatta kalma aracı olan iş ilişkisinin, içinde bulunan ve sistemin devamını sağlayan kişilerin psikolojik tacize uğramalarını anlatmaktır.

Mobbing’in Unsurları Nelerdir?

• İşyerinde gerçekleşmelidir.

• Üstler tarafından astlarına uygulanabileceği gibi, astları tarafından üstlerine de uygu-lanabilir ya da eşitler arasında da gerçekleşmesi mümkündür.

• Sistemli bir şekilde yapılmalıdır.

• Süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanmalıdır. (Doktrinde (Leymann) Mobbing en az 6 aydır sürmeli demektedir)

• Kasıtlı yapılmalıdır.

• Yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacında olmalıdır.

• Mağdurun kişiliğinde, mesleki durumunda veya sağlığında zarar ortaya çıkmalıdır.

• Kişiye yönelik olumsuz tutum ve davranışlar gizli veya açık olabilir.

Mobbing Sayılan Haller

·         Konuşurken Sözünün Kesilmesi

·         Küskünlükler

·         Yok Sayılma

·         İş Performansının Engellenmesi

·         Dedikodu Yapılması

·         Lakap Takılması

·         Görmezden Gelinme

·         Yapılan İşin Sabote Edilmesi

·         Sürekli Suçlanma ve Eleştirilme

·         Gereksiz Görevler Verilmesi

·         Uygunsuz Şakalar Yapılması

·         Statünün Küçümsenmesi

·         Cinsel Tacize Maruz Bırakılması

·         Sözlü ya da Yazılı Tehdit

·         Kaba ve Kötü Sözlerle Rencide

·         Motivasyon Kırılmaya Çalışılması

·         İş Performansının Aksi Yönde İşler Verilmesi

·         Alışılmış Düzenin Bozularak Farklı İşlere Yönlendirilmesi

gibi durumlar Mobbing’in varlığını kesin ispatlamaz ancak mağdurun Mobbing’e uğrayıp uğramadığı hakkında bize yardımcı olur. Malumdur ki Mobbing ispatı zor bir konudur. Mobbing’e uğradığını iddia eden kişi olduğu kadar, aksine yapılanların Mobbing olmadığını söyleyen bir de karşı taraf mevcut olabilir. Örnek kabilinde yazılmış bu durumların bir ya da birden fazlasına mevcudiyeti halinde Mobbing’in varlığı kuvvetle muhtemeldir.

Mobbing, son zamanlarda gittikçe artmış, iş yaşamının bir parçası haline gelmiş ve çoğu yurtdışı kaynaklı hukukta da bir “meslek hastalığı” olarak nitelendirilmeye başlamıştır.

Yukarıda sayılan ve Mobbing’in varlığına ilişkin, sıkça karşılaşılan bu durumlarda hukuki bir yola başvurma ve hukuki bir destek arayışı en önemli yollardan biri olmaktadır. Ofisimiz bu tip kukuki ihtiyaçlarınızda en kaliteli avukatlık hizmetlerini vermeyi hedeflemektedir.



cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry