HİZMETLERİMİZ

AÇIĞA İMZA/BEYAZA İMZA

Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 209. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “güven”, “imzanın sahihliği” kavramlarını korumaktadır.

Açığa imza dediğimiz kavram aslında halk arasında da çokça kullanılan “beyaza imza” dediğimiz durumdur. Bu durumda kişiler, boş bir kâğıda veya herhangi bir yere atılan herhangi bir saikle atılan imzanın farklı amaçlarla kullanılıyor oluşudur.

Türk Ceza Kanunu 209. Madde uyarınca; “Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Diyerek imzalı, kısmen veya tamamen boş bir kâğıdın verilme nedeni dışında kullanılmasını bu suç için yeterli saymaktadır.

Nitelikli halinde ise; “İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.” Diyerek var olan kâğıdın rıza dışında ele geçirilmesi sahtecilik suçu ile aynı durumda nitelendirmiştir.

Kanunda açığa imzanın kötüye kullanımı veya beyaza imza hakkında bir cezai yaptırım daha yoktur, Yargıtay’ın içtihatları dikkate alındığında beyaza imzayı atan kişinin de sorumluluğu olduğundan sanık kişilere ceza verilmemesi söz konusu olabilmektedir. Bu duruma dikkat edilmeli ve imzalı evraklara ilişkin ne amaçla verildiği gerekirse not düşülmeli ve üzerine istenilen yazının yazılmasının önüne geçilerek dikkatli olunmalıdır.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry