HİZMETLERİMİZ

RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK

Resmi belgede sahtecilik suçu “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Resmi Belgede Sahtecilik suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 204 ve devamı maddelerinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “güven”, “resmi belgenin sahihliği”, “inanılırlık” kavramlarını korumaktadır.

Resmi belgeye dair incelenmesi gereken ilk madde Türk Ceza Kanunu 210. Madde; “Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun, emre veya hamile yazılı kambiyo senedi, emtiayı temsil eden belge, hisse senedi, tahvil veya vasiyetname olması halinde, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulanır.” diyerek özel belgede sahteciliğin konusu olan kıymetli evrak var ise bunları resmi belge statüsünde kabul etmiştir. Devamında yer alan ikinci fıkrada ise; “Gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması halinde, resmi belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur.” Buna göre resmi belgeyi düzenleyecek olan sağlık çalışanlarını da ayrıca cezalandırma yoluna gitmiştir.

Türk Ceza Kanunu 204. Maddesinde yer alan Resmi belgede sahtecilik suçunda 3 fail tanımı göze çarpmaktadır. Bunlar; Resmi belgeyi düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını kandıracak şekilde aldatan veya sahte resmi belgeyi kullanan kişidir.

Resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin verilecek ceza; 2 yıl 5 yıl arasıdır. Temel hali VUK 359/a-2 maddesine uyumlu düzenlenmiştir. Ancak suçun nitelikli halleri mevcuttur. Öncelikle; “Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Diyerek kamu görevlisi olmayı nitelikli bir suç işleme hali olarak öngörmüştür. Bunun yanında “Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.”

Türk Ceza Kanunu 205. Madde gereğince; “Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

Türk Ceza Kanunu 206. Madde gereğince; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Kanun koyucu suçun temel halini belirtmiş ve bunun yanında ayrı maddeler de düzenleyerek resmi belgenin yok edilmesi, resmi belge için yalan beyan verme hallerini de cezalandırmıştır.

Türk Ceza Kanunu 211. Madde gereğince de; “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.” diyerek birçok suçta yapılan hukuki bir ilişki veya alacak mevzu burada da zikredilmiş ve cezayı azaltan hal olarak hükme işlenmiştir.

Türk Ceza Kanunu 212. Maddeye de içtima hükmü eklenmiştir. Bu madde hükmüne göre resmi veya özel belgede sahtecilik hali olduğunda bu suçun yanında işlenen suça ilişkin cezanın da verilmesi öngörülmüştür. Örneğin; resmi belgede sahtecilik suçunun yanında zimmet suçu da işlendiği vakit bu iki suçta ayrı ayrı hüküm kurulacaktır.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur. 

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry