HİZMETLERİMİZ

CEZA HUKUKU HİZMETLERİ

Ceza hukuku temelde, suç kapsamına giren fiillerin incelenmesi ve buna ilişkin verilecek ceza ile yapılacak yargılamayı inceleyen hukuk dalıdır.

Anayasa 15. Madde;  “kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.” Hükmü ve Anayasa 38.madde hükümleri ile herkes aksi ispat edilinceye kadar masumdur ilkesi anayasal güvence halindedir.

Anayasada sayılan, haberleşme hürriyeti, konut dokunulmazlığı gibi evrensel özgürlük halleri kural olarak sınırlandırılmaz ancak “suç işlenmesini önleme” maksadı varsa kanunla sınırlandırılabilme durumu ortaya çıkabilir.

Anayasa 25.madde kimsenin “düşünce kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.” Olduğunu söyleyerek ifade hürriyetini güvence altına almıştır.

Türk Ceza Kanunu 31.03.2005’te yürürlüğe girdikten bu yana 14 kez değiştirilmiştir. Suç ve ceza olguları sürekli değişen teknolojiye, konjonktüre uyum sağlamalıdır. Buradan hareketle sürekli değişiklikler yapılmaktadır. 

2014 yılı temmuz ayına kadar Ceza yargılamasına bakan 3 Ceza mahkemesi vardı. Bunlar; Sulh Ceza Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi’ydi. Ancak ceza hukuku açısından torba yasa sayılabilecek bir yasa tarafından sulh ceza mahkemeleri kapatıldı ve yerine sulh ceza hâkimlikleri kurulmaya başlandı. Buna göre;

Sulh ceza hâkimlikleri hem kendi adliyesindeki hem de kendisine bağlanan çevre ilçelerdeki tüm arama el koyma ve tutuklama taleplerine bakacak. Ayrıca eskiden Ağır Ceza Mahkemeleri’nin baktığı savcılıklar tarafından verilen takipsizlik kararlarının itirazlarına da sulh ceza hâkimliği bakacak.

0 ila 10 yıl arasından suçların yargılaması Asliye Ceza Mahkemesi tarafından,

10 yıl ve üzeri suçların yargılaması ise Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından görülmektedir.

Türk Ceza Hukuku temelde üçe ayrılmaktadır. Ceza Genel Hukuku, Ceza Özel Hukuku ve Ceza Yargılaması Hukuku. Bu hukuklar da temelde Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’ndan yararlanmaktadır.

Türk Ceza Kanunu; Genel Hükümler  (TCK Md. 1 ve 75 arası) ve Özel Hükümler (TCK Md. 76 ve 345 arası) iki kitaptan oluşmaktadır. Genel Hükümler; Temel İlkeler, Tanımlar ve Uygulama Alanı (TCK Md. 1 ve 19 arası), Ceza Sorumluluğunun Esasları (TCK Md. 20 ve 44 arası), Yaptırımlar (TCK Md. 45 ve 75 arası) kısımlarından oluşur. Özel Hükümler ise; Uluslararası Suçlar (TCK Md. 76 ve 80 arası), Kişilere Karşı Suçlar (TCK Md. 81 ve 169 arası), Topluma Karşı Suçlar (TCK Md. 170 ve 246 arası), Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler (TCK Md. 247 ve 345 arası) kısımlarından oluşmaktadır.

Ceza Muhakemesi Kanunu; 7 kitaptan oluşmaktadır. Bunlar; Genel Hükümler (TCK Md. 1 ve 156 arası), Soruşturma (TCK Md. 157 ve 174 arası), Kovuşturma Evresi (TCK Md. 175 ve 232 arası), Mağdur, Şikâyetçi, Malen Sorumlu, Katılan (TCK Md. 233 ve 243 arası), Özel Yargılama Usulleri (TCK Md. 244 ve 259 arası), Kanun Yolları (TCK Md. 260 ve 323 arası), Yargılama Giderleri ve Çeşitli Hükümler (TCK Md. 324 ve 335 arası) kısımlarından oluşur.

Türk Ceza Hukukuna hâkim olan ilkeler arasında; Ceza Kavramının Tanımı, Suçu Ortadan Kaldıran Nedenler, Cezayı Azaltan Ve Ortadan Kaldıran Nedenler, Cezaların Şahsiliği, Masumiyet Karinesi, Lehe Kanun Uygulaması, Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi, Suç İşlendiğinde Ortada Olmayan Bir Mahkemece Yargılanma Yasağı, gibi bütün suçlar için geçerli olan ilke ve teoriler bulunmaktadır.

Türkiye’de Ceza Hukuku alanında; Hakaret, Cebir, Tehdit, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Siyasal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi, Konut Dokunulmazlığını İhlal, İş ve Çalışma Hürriyetini İhlal, Nefret ve Ayırımcılık, Huzur ve Sükûn Bozma, Haberleşmenin Engellenmesi, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Hırsızlık, Mala Zarar Verme, Güveni Kötüye Kullanma, Bedelsiz Senedi Kullanma, Dolandırıcılık, Parada Sahtecilik, Kıymetli Damgada Sahtecilik, Mühürde Sahtecilik, Resmi Belgede Sahtecilik, Özel Belgede Sahtecilik, Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması / Beyaza İmza, Zimmet, İrtikâp, Rüşvet, Nüfuz Ticareti / Yetkili olmadığı halde iş için yarar sağlama, Görevi Kötüye Kullanma, İftira, Suç Uydurma, Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik ve Tercümanlık, Vergi Kaçakçılığı, Defter Belge Gizleme, Sahte Belge Düzenleme veya Kullanma, Ödünç Para Verme/Tefecilik, İzinsiz Bankacılık Faaliyeti, Çek Hamillerinin Korunması, Mal Bildiriminde Bulunmama, İspirtolu İçkiler, Kamu İhale Suçu, Gümrük Kaçakçılığı, Kara Para Aklama ve Özel Kanunlarda Düzenlenen Suçlar bulunmakta olup büromuz bu alanlarda en kaliteli avukatlık hizmetlerini vermeyi hedeflemektedir.

 

 

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry