HİZMETLERİMİZ

ÖZEL BELGEDE SAHTECİLİK

Özel belgede sahtecilik suçu “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Özel Belgede Sahtecilik suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 207 ve devamı maddelerinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “güven” ve “inanılırlık” kavramlarını korumaktadır.

Özel belgenin kıymetli evraklarla sahtecilik fiili işlendiğinde bunun bir resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğuna daha önce değinmiştik.

Türk Ceza Kanunu 207. Maddede yapılan suç tanımı faili belirlemeye yardımcı olmaktadır. Buna göre; belgeyi “düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Burada seçimlik hareketli bir suça işaret etmektedir. Şöyle ki; düzenleyen kişiden sonra “veya” ifadesi kullanılması özel belge düzenlemenin bu suçu işlemeye yeterli olacağını göstermektedir. Ancak madde devamındaki aldatma kastı ile değiştiren ve kullanan birine fail diyeceksek bu iki özellik bir arada bulunmalıdır. Nitelikli halde de; “Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” diyerek sahteliği bilmeyi cezalandırmada ayrıma gitmeden kabul etmiştir.

Türk Ceza Kanunu 208. Maddede ise; Özel belge ile ilgili bir suç daha düzenlenmiştir. Bu da resmi belge ile paralel bir düzenleme olmuştur. Tek fıkralı bu madde; “Gerçek bir özel belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diyerek bozmak, yok etmek veya gizlemek fiillerinden herhangi birini yapanı bu suçun faili yapmaktadır.

Resmi belgede sahtecilik suçunda olduğu gibi özel belgede sahtecilik suçun da cezayı azaltan hal ve içtima halleri burada da öngörülmüştür. Türk Ceza Kanunu 211. Madde gereğince de; “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.” diyerek birçok suçta yapılan hukuki bir ilişki veya alacak mevzu burada da zikredilmiş ve cezayı azaltan hal olarak hükme işlenmiştir.

Türk Ceza Kanunu 212. Maddeye de içtima hükmü eklenmiştir. Bu madde hükmüne göre resmi veya özel belgede sahtecilik hali olduğunda bu suçun yanında işlenen suça ilişkin cezanın da verilmesi öngörülmüştür. Örneğin; resmi belgede sahtecilik suçunun yanında zimmet suçu da işlendiği vakit bu iki suçta ayrı ayrı hüküm kurulacaktır.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur. 

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry