HİZMETLERİMİZ

İFTİRA

İftira suçu “Adliyeye Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. İftira suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 267. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; birey ve adliye düzleminde “bireyin haksız yere uğrayacağı ceza kovuşturması sonucu şeref ve haysiyetine yönelik şahsi menfaati ihlalini”, “adli mekanizmaların işleyişi” kavramlarını korumaktadır.

İftira suçunun oluşumu temelde suç işlemediğini bildiği kişi hakkında ihbar veya şikâyette bulunan ve kişi hakkında hukuki takibat yapılmasını sağlamakla olur. Yani normalde suç işlemediğini bildiği kişi hakkında suç işlemiş zannıyla bir şikâyet ya da ihbar yapılmaktadır.

Türk Ceza Kanunu 267. Madde uyarınca; “Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” demektedir. Nitelikli halde ise; “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.” Üçüncü fıkrada belirtilen nitelikli halde ise; “Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.” diyerek bu suça ilişkin nitelikli haller belirtilmiştir. 4. Fıkrada belirtilen; “Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.” Burada da gerçek içtimaya varan bir yorumlama ve uygulamayla karşı karşıya kalmaktayız, iftira sonucu kovuşturma yapılıyorsa, kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma hükümlerine göre dolaylı fail olarak cezalandırmak mümkün oluyor. 5. Fıkrada ise; “Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; hükmolunur.” Diyerek bir başkasının hayatını iftira ile karartma düşüncesinde olan kişinin de aynı oranda cezalandırılmasını düzenlemektedir. 6. Fıkra; “Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.” İlgili 8. Fıkrada dava zamanaşımına özel düzenleme mevcuttur. Şöyle ki; “İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.” Son fıkra olan 9. Fıkrada ise; “Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. İlan masrafı, hükümlüden tahsil edilir.” Diyerek bir nevi kısasa benzer bir hal olduğunu belirtmiştir.

Türk Ceza Kanunu 269. Maddede Etkin Pişmanlık halleri düzenlenmiştir. Şöyle ki; “İftira edenin, mağdur hakkında adlî veya idari soruşturma başlamadan önce, iftirasından dönmesi halinde, hakkında iftira suçundan dolayı verilecek cezanın beşte dördü indirilir. Mağdur hakkında kovuşturma başlamadan önce iftiradan dönme halinde, iftira suçundan dolayı verilecek cezanın dörtte üçü indirilir. Etkin pişmanlığın;

a) Mağdur hakkında hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisi,

b) Mağdurun mahkûmiyetinden sonra gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın yarısı,

c) Hükmolunan cezanın infazına başlanması halinde, verilecek cezanın üçte biri,

İndirilebilir. İftiranın konusunu oluşturan münhasıran idari yaptırım uygulanmasını gerektiren fiil dolayısıyla;

a) İdari yaptırıma karar verilmeden önce etkin pişmanlıkta bulunulması halinde, verilecek cezanın yarısı,

b) İdari yaptırım uygulandıktan sonra etkin pişmanlıkta bulunulması halinde, verilecek cezanın üçte biri, indirilebilir. Basın ve yayın yoluyla yapılan iftiradan dolayı etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılabilmesi için, bunun aynı yöntemle yayınlanması gerekir.” Etkin pişmanlık hallerinde, nitelikli hal olarak sayılan bütün maddelerin etkin pişmanlık hallerinin olduğu düzenlenmiş olup verilecek cezaların hangi koşullarda indirileceği hükme bağlanmıştır.

İftira suçu ayrıntılı ve kapsamlı düzenlenmiş bir suçtur. Bu yüzden şüpheye mahal vermeyecek şekilde hangi durumda ne ceza alınacağı bellidir....

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry