HİZMETLERİMİZ

İRTİKÂP

İrtikâp suçu “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Zimmet suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 250. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “kamu idaresine olan güven”, “millete ve devlete olan güven”, “kamu idaresinin saygınlığı” kavramlarını korumaktadır.

İrtikâp suçunda temelde iki kavram mevcuttur. Bunlar yarar ve vaattir. İrtikâp suçu da bu bölümdeki suçlar gibi özgü bir suçtur ve kamu görevlisi tarafından işlenebilir. “Kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına” mecbur bırakan kamu görevlisinin cezalandırılması söz konusudur. Doktrinde irtikâp suçu ikna suretiyle ve icbar suretiyle olarak ikiye ayrılmaktadır. İkna suretiyle irtikâp; vaadin ve hilenin ön plana çıktığı irtikâp haliyken, icbarda mecbur bırakma söz konusudur. İrtikâp suçuna verilecek ceza 5 ile 10 yıl arasıdır. Ancak ikinci fıkrada zikredilen ikna suretiyle irtikâpta; “Görevinin sağladığı güveni kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği hileli davranışlarla, kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi ikna eden kamu görevlisi, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Üçüncü fıkrada ise; bu suçu kolaylaştıran kişi hatası mevcutsa ceza 1 ile 3 yıl arasına düşmektedir. 2012 yılında eklenen dördüncü fıkrada ise; mağdurun ekonomik durumu dikkate alınarak ve irtikâp edilen menfaatin değerinin azlığı halinde verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir denmektedir.

İrtikâp suçunda etkin pişmanlık halleri ve ayrıca düzenlenmiş bir cezayı azaltan nedenler düzenlenmemiştir. Ancak fıkralar içinde hangi durumlarda daha az ceza verileceği belirtilmiştir.

Zimmet ve İrtikâp suçuna özel şekilde; Türk Ceza Kanunu 251. Maddede Denetim Görevinin İhmali başlıklı bir hüküm kurulmuştur. Bu hükme göre; “Zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur. Denetim görevini ihmal ederek, zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine imkân sağlayan kamu görevlisi, üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry