HİZMETLERİMİZ

AYKIRI BİLİRKİŞİLİK VE TERCÜMANLIK

Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik ve Tercümanlık Suçu

Gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık suçu “Adliyeye Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Suç uydurma suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 276. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; birey ve adliye düzleminde “bilirkişi ve tercümanlık mesleğinin sahihliği ve güvenilirliği”, “adli mekanizmaların işleyişi” kavramlarını korumaktadır.

Türk Ceza Kanunu 276. Maddesi Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik ve Tercümanlık Suçunu düzenlemektedir;

“(1) Yargı mercileri veya suçtan dolayı kanunen soruşturma yapmak veya yemin altında tanık dinlemek yetkisine sahip bulunan kişi veya kurul tarafından görevlendirilen bilirkişinin gerçeğe aykırı mütalaada bulunması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Birinci fıkrada belirtilen kişi veya kurullar tarafından görevlendirilen tercümanın ifade veya belgeleri gerçeğe aykırı olarak tercüme etmesi halinde, birinci fıkra hükmü uygulanır.”

Maddenin temel hali gerçeğe aykırı bilirkişiliğe yönelik düzenlenmiştir ardından tercümanlık müessesesi de bilirkişinin tabi olacağı ve dikkat edeceği hükümlere göre uyumlaştırılmıştır. Buna göre ilgili maddede belirtilen suçun cezası 1 yıl ile 3 yıl arası düzenlenmiştir. Bu suçun cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerine tabi olabileceğini ve hapis cezası sonucu yatarı olmadığını söylemek mümkün olabilir.

Bilirkişilik ve Tercümanlık meslekleri hukukun işleyişine yardımcı olan, etkin ve efektif ilerlemesine katkı sağlayan yardımcı hukuk kaynakları olmakla birlikte sağlıklı ve objektif bir karar verilmesine son derece katkı sağlayan önemli meslek gruplarıdır.

Bu suça ilişkin etkin pişmanlık ve şahsi cezasızlık sebepleri öngörülmemiştir.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry