HİZMETLERİMİZ

MÜHÜRDE SAHTECİLİK

Mühürde sahtecilik suçu “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Mühürde Sahtecilik suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 202. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “güven”, “mühürde güveni” kavramlarını korumaktadır.

Mühürde sahtecilik suçu, parada sahtecilik ve kıymetli damgada sahtecilik suçlarında olduğu gibi mühür sayılanlar gibi bir düzenlemeye gitmemiştir. Bunun yerine 203. Maddede “mühür bozma” suçuna yer verilmiştir.

Türk Ceza Kanunu 202/1; 3 önemli kurumun mührünü koruma altına almaktadır. Bunlar; Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Başbakanlık. Bu üç kuruma ait bir mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi 2 yıl ile 8 yıl arası hapis cezasına çarptırılır. Diğer sahtecilik suçlarında öngörüldüğü gibi burada da kullanılan veya ifadesi üretmek ya da kullanmak halinin tek başına yeterli olabileceğini göstermektedir. İkinci fıkrada ise kanun koyucu; “Kamu kurum ve kuruluşlarınca veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca kullanılan onaylayıcı veya belgeleyici mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” diyerek cezasını diğer üç büyük kuruma göre cezasını daha az tayin etmiştir.

Türk Ceza Kanunu 202. Madde iki fıkra halinde düzenlenmiştir. 203. Madde de bu suça ilişkindir “Mühür Bozma” başlığını taşımaktadır; “Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Parada ve kıymetli damgada sahtecilik suçunda olduğu gibi mühürde sahtecilik suçunda etkin pişmanlık hali öngörülmemiştir.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur. 

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry