HİZMETLERİMİZ

RÜŞVET

Rüşvet suçu “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Rüşvet suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 252. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “kamu idaresine olan güven”, “millete ve devlete olan güven”, “kamu idaresinin saygınlığı”, “devlet işlerinin gereği gibi yapılmasının korunması”  kavramlarını korumaktadır.

Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan suçlardan fazlaca yer kaplayan suçlardan biridir, ayrıntılı düzenlenmiştir. Suçun temel halinde esas noktası; Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi 4 noktadan oluşmaktadır. Buna göre; İşin yapılabilirliği, hangi yoldan yapıldığı, kime yapılacağı, menfaat noktası önemli olmaktadır. İkinci fıkrada da bu işin kamu tarafı olan kamu görevlisinin de aynı cezayı alacağı belirtilmektedir. Bu da rüşvet suçunun çok taraflı bir suç olduğunu göstermektedir. Rüşvet suçunda anlaşmaya varmış olmak bile suçu işlemek için yeterlidir. Rüşvet suçunda taraflardan birinin teklifi veya vaadi sonunda diğer tarafın bu durumu kabul etmemesi halinde ceza yarı oranında indirilir. Rüşvet suçunun aracısı, tesisi sağlayan kişi kamu görevlisi olup olmadığı önemsenmeden müşterek fail olarak cezalandırılır. Aynı şekilde kendisine menfaat sağlayan 3.kişi de müşterek fail olarak cezalandırılır. Türk Ceza Kanunu 252/7; “yargı görevi yapan, hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olması halinde, verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.” diyerek bu işin hukuki ve mali yönlerini bilenler tarafından yapılmasını nitelikli hal olarak belirtmiştir.

Türk Ceza Kanunu 253. Madde gereğince; “Rüşvet suçunun işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.”

Türk Ceza Kanunu 254. Madde etkin pişmanlık hallerini düzenlemiştir. Buna göre temelde bu maddede yer alan ilk 3 fıkrada da; suçu işleyen faillerin, aracıların, müşterek faillerin suç öğrenilmeden önce pişman olarak bunu bildirmeleri veya aynen teslimleri hallerinde haklarında rüşvet suçundan cezaya hükmolunmayacağı hususu belirtilmiştir. 4. Fıkrasında ise; yabancı kamu görevlilerine rüşvet veren kişilerin etkin pişmanlıktan yararlanamayacağını belirtmektedir.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry