HİZMETLERİMİZ

KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL

Konut Dokunulmazlığını İhlal suçu “Hürriyete Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu 116. Madde bu suçu düzenlemektedir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “özel kullanıma mahsus yerlerin huzuru ve güvenliğine ilişkin menfaatin korumasına” yöneliktir. Özel kullanıma ait yerlerin kanun metninden nasıl anlaşılacağı hususu da tam olarak sınırlandırılmış bir kavram değildir. Şöyle ki; konuttan kastedilen dar anlamda düşünülürse sadece o evi ifade ederken, geniş anlamda anlarsak bireyin faaliyeti için tahsis ettiği yerler olarak göze çarpar. Bizce de geniş anlamıyla anlamak özgürlüğün gereğidir ve böyle yorumlanmalıdır. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu kesintisiz bir suçtur, hukuka aykırı şekilde konuta girilmesini ve çıkılmamasını ifade etmektedir.

T.C Anayasası 21. Madde, “konut dokunulmazlığı” başlığını düzenlemektedir. Bu maddede, kimsenin konutuna dokunulamayacağı, milli güvenlik, kamu düzeni, suçun önlenmesi, sağlık ve genel ahlak gibi durumlarda bile hâkim kararıyla bunun yapılabileceği, yetkili merci kararı olsa da bunun 48 saat içinde hâkim onayına sunulması aksi halde kendiliğinden kalkacağı düzenlenmiştir. Anayasal bir hak olan konut dokunulmazlığı bu maddede düzenlenmiş olup sınırları çizilmiştir.

Türk Ceza Kanunu 116. Maddede düzenlenen Konut Dokunulmazlığını İhlal suçuna verilecek ceza 6 ay ile 2 yıl arasıdır. Eski Türk Ceza Kanunu döneminde işyerleriyle eklentilerin durumu muallakta kalan bir durum iken, 2005 yılında yapılan değişiklikle artık konutun yanında işyerleri ve eklentiler de bu suç kapsamına alınmıştır. Yani örneğin; bir avukatlık bürosu ve doktor muayenehanesine hukuka aykırı şekilde girilmesi bu suçu oluşturmaktadır.

Eklenti konusunda da konutun etrafının çevrili oluşu, ona bağlı oluşu, bitişik oluşu ve sonuç olarak kişinin tahsis iradesini ortaya koyan maddi işaretlere sahip olması yeterli olmaktadır.

“Fiilin, cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” hükmüyle maddenin nitelikli halinden bahsedilmektedir.

Ortak Hükümler başlığını taşıyan Türk Ceza Kanunu 119. Madde; İçerisinde “konut dokunulmazlığını ihlal” suçunu da barındıran suçların, “Silahla, Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, Birden fazla kişi tarafından birlikte, Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.” Hükmüyle genel bir nitelikli hal belirtilmiştir. Aynı şekilde “Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.” hükmü de gerçek içtima halinin uygulanacağını bize göstermektedir. 

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry