HİZMETLERİMİZ

HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL

Haberleşmenin Gizliliğini İhlal suçu “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Haberleşmenin Gizliliğini İhlal suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 132. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “haberleşme hürriyeti”,  “iletişim özgürlüğü”, “haberleşme hakkı”, “özel hayatın gizliliği” ve “gizli alan mahremiyeti” kavramlarını korumaktadır.

Kanun koyucu haberleşme kavramının ne olduğundan bahsetmemiştir, bu da teknolojik ve son dönemdeki gelişmelere haberleşmenin birçok yolla yapılabileceğini göstermektedir. Haberleşme, üzerinde mutabakata varılamamakla birlikte insanlar arasında iletişimin bir takım araçlar ile sağlanmasıdır.

Demokratik bir toplumun gereği olan haberleşme hürriyeti insan özgürlüğünden ileri gelmektedir. Bu sayede insanlar güvenli ve olması gerektiği gibi haberleşme sağlamaktadırlar.  Haberleşme özgürlüğü, hak öznesinin dilediği kimselerle dilediği biçimde haberleşmesinin engellenmemesi ve bu haberleşmenin ilgililerin izin ve onayı olmadıkça üçüncü kişilerin algı ve müdahalesinden korunmasını ifade etmektedir.

Haberleşmenin gizliliğinden ise; kişiler arasında bir haberleşmenin gerçekleştiği, bir bilgi veya verinin aktarıldığı hususu, hem de bunun içeriğinin gizliliği anlaşılmalıdır.

Türk Ceza Kanunu’nun 132. Maddesinde yer alan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu için verilecek ceza 1 yıl ile 3 yıl arasıdır. Bu suçun üç ayrı unsuru vardır; İlki “haberleşmenin gizliliğini ihlal”, ikincisi; “haberleşmenin gizliliğini ifşa”, üçüncüsü ise; “haberleşmenin gizliliğini rızaya aykırı şekilde ifşa”. Bu unsurların artması suçun nitelikli halinin varlığını gerektirir o da suça ilişkin verilecek cezayı artırmaktadır. Şöyle ki; suçun temel haline verilecek ceza 1 ile 3 yıl arası iken, ifşa halinde bu ceza 2 ile 5 yıl arası olmaktadır. Kendisiyle yapılan haberleşmeyi rızaya aykırı şekilde yayınlayan ve ifşa eden kişi de 1 ile 3 yıl arası ceza almaktadır.

T.C Anayasası 22. Madde “Haberleşme Hürriyeti”ni düzenlenmektedir. Bu maddede herkesin haberleşme hürriyetine hakkı olduğu, haberleşmenin gizliliğinin esas olduğu, yetkili hâkim kararı olmadıkça da haberleşmenin engellenemeyeceği belirtilmektedir. Anayasal düzende bu hükmün güvence altına alınması da önemlidir. Uluslararası yasalarla da desteklenmiş haberleşme hürriyeti, diğer birçok hürriyetin temeli konumundadır.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu soruşturulup kovuşturulması şikâyete bağlı bir suçtur.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry