HİZMETLERİMİZ

PARADA SAHTECİLİK

Parada sahtecilik suçu “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde yer almaktadır. Parada Sahtecilik suçuna Türk Ceza Kanunu’nun 197. Maddesinde yer verilmiştir.

Bu suça ilişkin verilecek ceza; “kamu güveni”, “para tedavülünün düzenliliği” kavramlarını korumaktadır.

Parada sahtecilik suçunun ayrıntısına geçmeden önce, para ve para sayılan varlıklar ile sahtecilik kavramlarını irdelemek gerekmektedir. Şöyle ki; parada sahtecilik bildiğimiz manada paranın yanında, Türk Ceza Kanunu 198. Maddesinde de zikredildiği gibi; “Devlet tarafından ihraç edilip de hamiline yazılı bonolar, hisse senetleri, tahviller ve kuponlar, yetkili kurumlar tarafından çıkarılmış olup da kanunen tedavül eden senetler, tahviller ve evrak ile milli ziynet altınları, para hükmündedir.” Buna göre ilgili maddede geçen para yerine geçen varlıklar da para hükmündedir ve bu suçun oluşumunda etkili olmaktadır.

Sahteciliğin, “sahih olmama” ve “gerçek veya doğru olmama” gibi anlamları olsa da parada sahteciliğin sahih olmama noktasında önem kazandığını söylemek faydalı olacaktır. Sahtecilik fiili, hileli eylem ve işlemle; kamu güveni veya bir menfaat ihlaline yönelik bir faaliyet olarak göze çarpmaktadır.

T.C Anayasası 87. Maddede meclisin görevleri içerisinde “para basmak” yer almaktadır. Bu da para basmanın devlet eliyle devlet görevlilerince basılmasını içermektedir. Buna aykırı para basma faaliyeti anayasal güvence altına alınmıştır.

Parada sahtecilik suçuna “kalpazanlık” da denilmektedir. Türk Ceza Kanunu 197. Maddesinde yer alan parada sahtecilik suçunda, 5 ayrıntı söz konusudur; bu suç için parayı sahte olarak “üreten”, “ülkeye sokan”, “nakleden”, “muhafaza eden” veya “tedavüle koyan kişi”lerden herhangi biri bu suçun faili olabilmektedir. Bunun yanında paranın ülkemizde veya başka bir ülkede “tedavül gücü” olan bir para olması gerekmektedir.

Parada sahtecilik suçuna verilecek ceza; 2 yıl ile 12 yıl hapis ve on bin gün adli para cezasıdır. Bu suça ilişkin iki tane nitelikli hal öngörülmüştür. Bunlardan ilki; “sahte parayı bilerek kabul eden” kişi için 1 ile 3 yıl arası hapis ve adli para cezası öngörülmüştür. İkincisi ise; “sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bilerek tedavüle koyan kişi” için 3 aydan 1 yıla hapis cezası öngörülmüştür.

Para veya kıymetli damga belirli araçlarla yapılabilen varlıklar olduğu için kanun koyucu bu araçlarla ilgili de ortak bir hüküm koymuştur. Bu da “Paralarla kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet veya malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Para veya kıymetli damgada sahtecilik suçlarına özel “etkin pişmanlık” hali de öngörülmüştür. Buna göre; Türk Ceza Kanunu 201. Madde uyarınca; “Sahte olarak para veya kıymetli damga üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu para veya kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz. Sahte para veya kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Kamu güvenine yönelik bir suç olduğu için, re’sen kovuşturulan bir suçtur.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry