HİZMETLERİMİZ

İNTERAKTİF SİSTEMLERİ BOZMA

İNTERAKTİF BANKACILIKTA HIRSIZLIK VE DOLANDIRICILIK SUÇLARI

Bilişim hukuku dediğimiz alan bir inceleme konusu da İnteraktif Bankacılık dediğimiz İnternet Bankacılığıdır.

Bankaların bilişim sistemlerine entegre ettikleri bu sistemle internet üzerinden neredeyse her işi yapmamıza yarayan bu sistem maalesef ki en çok suçun görüldüğü de alanlardan bir tanesi.

Bilişim hukukunun burada ilintili olduğu suç grubu da hırsızlık ve dolandırıcılık.

İnteraktif bankacılık sistemi şifreleri egale edilerek, hileli yollarla kişinin banka hesap numaraları alınarak yapılan suçlar hırsızlık suçunun da özel bir görünümü olan TCK 142/2-e bendinde belirtilen “Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle” “nitelikli hırsızlık” suçunu oluşturur.

Yani kanun koyucu burada hırsızlık suçunu ağırlaştıran bir neden olarak bilişim sistemini öngörmüştür.

TCK 244/3'te ise; sistemi engelleme ve bozma fiilinin;

‘’… banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.’’   diyerek kanun koyucu aslında bilişimi ne kadar önemsediğini de göstermektedir.

Örnek olaylar;

Güvenilir olmayan bir siteden internet bankacılığı aracılığı ile alışveriş yapan kişinin kredi kartı şifresini hileli yolla alıp kendi adına alışverişler yapan kişiyi mahkeme cezalandırmıştır.

Yine, arkadaşının kredi kartı şifresiyle ondan habersiz internetten ürünler alan kişiyi mahkeme cezalandırmıştır.

Hileli yollarla internet şifresi hırsızlığı yaparak kendi hesabına para havale eden kişileri de mahkeme cezalandırmıştır.

Sosyal medyayla da ilintili olan bir olayda da, Facebook’tan oyun oynamak için kullanılan kredi kartının şifresini çalan kişinin arkadaşını mahkeme cezalandırmıştır.
İnternet üzerinden arkadaşının hesabından rızası dışında kendisine kontör transferi yapan kişiye de mahkeme cezalandırmıştır.

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry